Rabu, 12 Disember 2012

Air Masak / Air Kosong

Assalamualaikum


see...
sebenarnya air masak tu dari hari isnin
nampak sangat yang aku ni kurang minum air masak
dalam masa 2 hari pon tak leh habis
air masak 1 liter
memang dari dolu lagi walaupon aku tau
air masak / air kosong :

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.

2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.


info : dari dolu tak pernah bawa air masak pi keja, baru tahun ni start . tu pon kadang bawa, kadang tak bawa (",)


12 ulasan:

Mimie Najib berkata...

sama la ngan kita kak..kalau asik nak minum je, sebotol kecik tu tuk sehari..klau kurang minum, tuk seminggu..hehe

Cinta Misteri berkata...

Kat opis ni air free. Pìlih je RO/ Mineral/ hot/ cool, tp yg smstinya akn bancuh jd hot kopi. CiM akn stdby mineral water time driving. Msti nk kena ada.

JaSSNaNi berkata...

kat opis saya pun air free,, leh minum sampai kembong.. air botol terawat tu.. mmg elok minum banyak air kosong.. tapi tak best kena buang air pun banyak kali.. hahahahahha

Deq's Qienz berkata...

nice sharing.
btw eco botol tuh dq pon ada wana ijau..kiutt

Haryati Faizal berkata...

so, pasni kene minum lg byk air lah, bley cantikkan kulit...hihi

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

mimie najib...
(",)

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

cinta misteri..

kat opis saya pon free, tapi tak terminum..sebab tak minat air kosong.
biasa bancuh nescafe (",)

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

jassani..

ya la..dah minum banyak , kena buang banyak la

eita berkata...

kalau kalau botol ni...3 botol sehari...
x bermaya tanpa air kosong

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

eita..
banyak tu, kalau akak 1 liter ni 3 hari (",)

QasehnyaRania berkata...

paling suka minum tau..kalau habis siap tambah lagi masa keje fast food dulu ;D

Si Matatajam berkata...

Akak ni banyak Minum ayaq masak tau..kl x minum rasa x puas ja tekak ni..

Baca Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...