Rabu, 9 Januari 2013

Berbaloi ka Hantar Anak-Anak Ke Sekolah Awal

Assalamualaikum

memang berbaloi sangat
aku hantar kakak awal punghujung december 2011
jadi kakak dah sekolah sepanjang tahun 2012
selama setahun (macam la hampa tak reti kan, nak gitau pulak)
hee..he....

ada sesetengah orang cakap kesian
hantar anak pi sekolah awal, kecik lagi
memula dulu aku pon rasa macam tu, tapi
bila tengok peningkatan yang ada pada kakak (tarik balik)
yang aku rasa dulu :)
sebabnya, masa kakak pi sekolah dulu
memang dia tak pandai apa lagi
ya la umur 2 tahun 2 bulan dah masuk sekolah
tapi, la ni cakap lancar, dah pandai fikir sikit
dulu mewarna conteng ja keja dia
la ni dah cantik, walaupon tak sekata tapi,
tak keluar dari garisan

doa pon pandai baca
setiap kali nak makan tak tinggal doa makan
walaupon dia makan sorang-sorang
(aku reling ja, kalau tengok dia malu)
setiap kali pi kedai makan pon dia akan angkat tangan baca doa
tak heran dah orang dok tengok dia

tahun ni kakak 3 tahun 3 bulan masuk kelas 4 tahun
adik pon aku hantar pi sekolah tahun ni
sebabnya duduk kat kampung dengan mertua
dia punya percakapan semakin menjadi
cakap tak terus
orang sekeliling tu suka cakap tak terus ngan dia
dia pon ikut la sampai la ni
rasa macam nak cubit je mulut orang yang cakap
tak terus tu

aku pon jimat petrol & masa :)
bukan nak kedekut bukan jugak nak berkira
tapi sejak kami pindah (6 bulan lalu) dari rumah mertua
aku terasa jauh
mana taknya, pi keja balik ambik kakak kat sekolah
pastu ambik adik kat rumah mertua
patah balik pulak balik rumah
habis masa atas jalan dekat 2 jam, tu jalan tak jem
kalau jem...adoiii
pi taiping pon dah sampai

harap lepas pi sekolah ni, adik boleh cakap dengan lancar 

15 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

x salah pown hantar anak awal gi sekolah... ramai parents dah mula bagi education exposure kat anak2 depa kak... ye lah... now a days it's very challenging and competitive out there...ramai budak2 pandai... so opkoss ler parents nak anak2 ada solid foundation untuk bersaing dengan yang lain2...

Nurul Aini berkata...

hehe..baguslah.. pandai anak akak..walaupun kecil lagi tapi kalau dia okay tak apa..pendidikan dah lain sekarang..kalau dulu saya masuk umur 4-5 tahun. ada yang 6 tahun. tapi itu dulu kan..

eita berkata...

bagus apa...

sekurang2 nyer dia boleh lebih banyak berfikir dan berdikari..

QasehnyaRania berkata...

tak salah xlist mereka boleh belajar berdikari dan bergaul dgn rakan. boleh bang perasan malu dan takut jika ada dalam diri anak2..

❤Kamsiah❤ berkata...

salam kenal & akak follow sini..comeinya tuan blog...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

kalu anak2 ok xsalahnya pun....at least dia blh berdikari dan belajar bergaul dgn kawan2 dr awal

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

kamsiah..
salam kenal akak. tq sebab sudi follow sini, saya akan lawat akak yer nanti :)

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

wanieys..

ya la kan

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

wanieys..

ya la kan

Mimie Najib berkata...

elok juga kak kalau pihak sekolah blh terima.. atleast ada bnda baru yng dia belajar.. sy pun pernah terfkir cmtu.. klau tak hntaq sekolah pun nti, start ajar sume..biar cerdik skit..

kak, cakap tak terus tu mcm mna??

klau sudi, jom join segmen sy ni..senang je.. ;)

http://hanyadihatiku.blogspot.com/2013/01/segmen-selamat-ulangtahun-kelahiran.html

SURIA AMANDA berkata...

akak memang didik dania bangunpi sekolah awal..atuk pun ajar dania pi sekolah awal..mama xde nak pantau kan...makanya...dah biasa awal la..lewat seminit dia dah gelisah

Haryati Faizal berkata...

takpe atleast dia dapat pendedahan awal... bley pupuk minat belajar kat dia...

Mimie berkata...

rasenye berbaloi...sebab anak anak akan cpt blaja sesuatu bnd baru...mudah mudahan jd ank2 yg bijak

Si Matatajam berkata...

Bagus cara Mazliza antar anak masuk sekolah awal..depa lebih berdikari dan cepat blajaq..

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

k.M

tu la, budak ni waktu kecil otak baru nak terima benda baru (berkembang). hantar pi sekolah masuk la benda berfaedah dalam otak :)

Baca Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...