Rabu, 17 April 2013

Periksa IMEI sebelum membeli handphone

Assalamualaikum...

Pertama kali hari tu aku nampak ada kat wall facebook aku pasal IMEI ni
jadi aku pun share...
Kali ni aku nak share kat Blog pulak
mungkin ramai yang dah tau, kalau sapa yang dah tau tu .. apa lagi, tutup mata ler hikk...hikk...

Ok.. IMEI ni adalah International Mobile Equipment Identity

sebenarnya aku sendiri pun dah buat semakan kat handphone aku, rasanya lebih tepat kalau hampa semua nak tau dari mana asal handphone hampa..

IMEI tu tahap nak ukur keaslian handphone hampa, kalau la hampa nak beli henset & tuan kedai tu
kata handphone hampa asli , original (sama la kan) dan lain-lain.. ni la masa dia , hampa nak check

Pasai apa nak tau?...
Ha..kena la tau kan, handphone yang kita beli tu original ka tak..kalau tak rugi ja beli mahal-mahal
sat ja rosak.


Cara Pertama :-

Hampa bukak cover belakang handphone hampa, pastu hampa cabut batery hampa tengok number kat Body handphone hampa.

macam ni :
he..he.. sorry malas nak buka handphone aku :)




Cara Kedua :-

Hampa boleh hantar SMS   *#06# , automatik akan keluar number IMEI hampa

macam ni...

ni no IMEI Handphone aku



Cara Ketiga :-

*** ni dari Handphone aku

pi kat menu

Pilih Setting

About Phone

Status.. Nampak tak IMEI
tu la number dia

macam mana nak tau?..

 Perhatikan nombor yang ke 7 dan ke 8.

Contohnya, untuk no siri
359598040475402, no ke 7 dan ke 8 ialah, 04.

Sila rujuk semula :
02 atau 20 : Dari Emirates / India = KUALITI RENDAH
08 atau 80: Dari Germany = KUALITI SEDERHANA
01 atau 10 : Dari Finland = KUALITI TERBAIK
00 Dari Kilang Asal = EXCELLENT!

05 atau 50 : Kilang Brazil, USA @ Finland = TERBAIK
06 atau 60 : Dari Kilang Hong kong, China atau Mexico = BAIK
03 atau 30 atau 04 atau 40 : Made in China = KUALITI BAIK

13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI DAN MUNGKIN MERBAHAYAKAN KESIHATAN (menurut kajian yang dibuat.)
Handphone aku 05 maknanya dari  brazil, USA @ Findland = Terbaik :)
aku beli kat Sen Heng Kulim..

yang sedihnya Handphone lama aku ni .. Corby II
Code dia 04 ... Dari China
maknanya Tipah Tertipu la Yer...
nasib baik masa aku beli tu RM300++ ja

12 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great sharing

are_lin@yu berkata...

eh ayu nya made in china la..huuh

Bin Muhammad berkata...

Baru ku tahu...Thanks! Jgn ada yang campak hp dah ler...hehe

syuk shusuke berkata...

ai? samsung coaby bkan rm 200 ke? kat segamat camtu harga dia aq beli?
btw nice info . :D
follow me back blackisswhite.blogspot.com

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

syuk : hello..sekarang mmg la boleh dapat rm200, rm199 pon blh dpt. akak beli 2 tahun dlu masa mula2 baru kluar. sekarang pon akak dah tak pakai Corby tu, he..he..

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

ayu : sama la ngan hp lama akak corby tu, seb baik hp baru bukan dari china :)

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

Hanum : sama-sama kita check hp masing2 :)

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

bin muhamad : apa lagi, check la :)

Kesuma Angsana berkata...

ok tq share info yer

Si Matatajam berkata...

Akak try check, my hp pun 05... Alhamdulillah..tak kena tipu

Mia Kassim berkata...

Nice sharing....akan dicuba nanti

Mimie Najib berkata...

fon baru sy 05.. selamat..hehe

Baca Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...