Khamis, 7 November 2013

Persiapan & Keperluan Bayi baru lahir

Ha..... shopping keperluan baby la paling seronok
bagi ibu-ibu & bakal ibu, termasuk lah aku
walaupun dah masuk anak ke-3 (ermm laju kann..haha...)

Bulan ni kompom aku pi shopping segala barang keperluan baby
dah tak sabaq ni... walaupun masih tak tau jantina baby
nanti lambat-lambat takut tak sempat beli pulak
terbesalin awal, mana tau kan.... macam kakak dulu, nasib baik la semua barang dah beli

Disebabkan aku dah berpengalaman, meh aku kongsi barang keperluan baby .. :)

1. Baju & seluar - 6 pasang (lengan panjang beli 1 aje dah…
   panas) ~ beli macam² colo & saiz (klu saiz new born 2 @ 3
   pasang ja cukup ~ baby cpt besar).
2. Sarung tangan dan kaki - 5 pasang.
3. Topi baby utk mengelakkan ubun² sejuk – 1 @ 2 ja.
4. Bedak, sabun, syampo, minyak rambut – 1 set kecil ja.
   (Nanti mesti dpt hamper punya, bagi anak pertama la biasa
    akan dapat byk)
5. Lampin – 1 dozen (guna utk bedung baby)
6. Diapers size S @ new born (beli brand murah @ sedang2 ja
   dulu coz baby kerap berak)
7. Selimut baby – 1 helai
8. Towel – 2 helai @ beli set kembar pink & blue (utk buat
   salin)
9. Barut – 5 helai, elakkkan perut masuk angin(seelok²nya buat
   sendiri, aku pakai yg lama mak aku buat 8 helai)
10.Kelambu – 1 jer
11.Tilam baby (tilam kekabu kakak2 elok g, cuma tukar sarung
   ja)
12.Bantal – 1 kepala 2 peluk (mak aku buat dulu kecik 2, peluk
   dua, sedang 1, besr sikit 2 - pakai sampai besaq :)
13.Bantal separuh bulat @ bantal karipap (yg dekat tengah² tu
   kosong) ~ sesuai bagi kepala baby licin @ straight
14.Botol susu – 1 botol besar & 1 botol kecil
15.Tisu basah – 1 botol besar
16.Kapas @ Cotton bud
17.Tisu kotak @ tisu bulat
18.Minyak telon utk mengelak perut kembung ( aku pakai myk
   yu yee mmg sesuai ngan ank2 aku, tak panas sgt)
19.Krim utk ruam lampin. ( blh dpt kat farmasi @ kedai ubat)
20.Plastik alas tidur
21.Besen mandi baby
22.Bakul letak kain baju
23.Bakul sampah kecil (letak pampers @ sampah)
24.Pam perah susu
25.Stokin (yg tebal sikit utk pakai dalam pantang)
26.Tungku (mesti bertungku, klu tak nanti badan lenguh2)
27.Minyak panas (utk sapu kat kaki, tak mau bagi urat kembang)
28.Berus untuk basuh botol susu

***rasa yg ni ja kot yg penting,..



Keperluan tambahan (klu perlu)

1. Katil baby @ Play pen (aku tak beli pun, tapi kali ni macam
   nak beli..insyaallah)
2. Buai (dah ada, tak yah beli)
3. Bouncher (tak penting sgt)
4. Kereta sorong (lepas pantang pun boleh beli)
5. Kerusi dlm kereta (yang lama masih elok, bg ibu yg bekerja
   mesti beli)
6. Walker (5 bln ke atas baru beli pun tak pa)


ok...selamat bershopping  :) 

 

11 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great

Kesuma Angsana berkata...

baguslah kalau buat persiapan awal2, kalau ada yg lama yg masih boleh digunakan boleh pakai semula, tapi belilah sedikit yg baru utk sambut ornag baru kan !

wantie berkata...

tu dia.. dah keluaq dah senarai keperluan bayi.

Kakzakie berkata...

Betul Maz persiapan awal lebih baik. Macam kakak jugalah Maz bersalin awal. Anak kakak tiga-tiga lahir awal 10-13 hari cepat kan...

Barang mana yg boleh pakai lagi pakailah sebab baby sekejap aje dah besar..

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

kesuma angsana : mesti beli gak yang baru :)

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

wantie : heh..heh...

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

kakzakie : anak sulong saya lahir 7 bulan. anak ke-2 awal 20 hari..

::NureeN:: berkata...

byk jugak kan bila di listkan..
nureen masa anak 1st ja, tp x beli byk po sbb ambik kakak nureen punya.. dia anak dh besar, so membazir klau beli..
masa 2nd bb pon beli baju n sabun je.. lain semua pakai yg kakak punya hehe

Mia Kassim berkata...

Walaupun dah ngandung anak ke-3, eksaitednya sama macam mengandung anak pertama....hehe

Haryati Faizal berkata...

wah dah dekat nak bersalin ke... banyak jugak kan nak prepare...

QasehnyaRania berkata...

doakan saya juga supaya ada peluang utk buat listing untuk baby baru lahir ni juga
take care

Baca Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...