Jumaat, 16 Ogos 2013

HB rendah

Aku start bukak buku merah bulan lepas 24.07.2013 kat KKIA (klinik kesihatan ibu dan anak) masa tu dah masuk 3 bulan ++
memula check HB 10.7 , nurse tu tak puas hati  dia tekan lagi sekali darah aku dapat 10.9
dia cakap ok boleh ambik. Tapi biasa kalau paling ok 11 dan ke atas.


Ehsan Google

Mungkin sebab aku tak da selera makan tu yang HB aku rendah.
Pastu nurse tu pon bagi la kat aku vitamin yang 4 beradik tu.
Ala...vitamin yang orang tak suka makan masa preggy.
Aku pon memang tak suka makan dari preggy anak sulong lagi.
Kalau makan vitamin tu aku lagi tak da selera nak makan makanan lain.
Aku cuma ambik Vitamin B-Complex Asid Folic Shaklee, kakak aku yang bagi. sehari makan sebiji.
kebetulan dia pon preggy, dia beli bagi aku separuh..untung kan :) 
kalau dulu 4 bulan ke atas aku akan ambik Obimin..


Vitamin B-Complex Asid Folic Shaklee

yang ni aku Google

PUNCA HB RENDAH:
  1. Peningkatan dalam isipadu darah
  2. Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
  3. Penurunan kadar HB normal
  4. Kurang pengambilan zat besi dalam diet
  5. Kekurangan folic acid
  6. Pendarahan gastrointestinal
  7. Kehilangan darah dari pendarahan buasir




5 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

10.7 tu kira okey la lagi..
akak lagi la..selalu kurang dari 10..vitamin xyah cakap arrr, memang xleh telan..sampai muntah2..

skrg ni untung dah ada shaklee..senang skit nak telan..hihi

MAZLIZA ABD RAZAK berkata...

Akak mesti darah o kan..msa preggy ank 1st & 2nd dlu HB 9-10 ja. Kali ni nasib mkn gak vitamin shaklee, naik gak 10.9

Nurzakiah Hanum berkata...

bahaya kan

Mimi Azirah berkata...

saya mse pregnant dua2 ank hb rendah bile msuk 8ulan..pastu dah ok lik..

Haryati Faizal berkata...

alhamdulillah masa pregnant aritu HB ok...

Baca Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...