Selasa, 28 Mei 2013

Tips : Mengatasi Anak Kencing Malam

Assalamualaikum...


* Elakkan memberi anak minum susu atau air 2 atau 3 jam sebelum tidur.
* Ajar anak berdisplin, membuang air kecil sebelum tidur.
* Jika sedang melatih anak bebas lampin, kejutkan anak selepas 3 jam mereka tidur.Lama
   kelamaan mereka akan terbiasa.
* Jika anak tidur sendirian, pastikan laluan ke bilik air terang dengan lampu & laluan yang mudah
   untuk mereka bangun pada waktu malam.
* Ajar anak mengapa mereka tak boleh buang air kencing di katil. Ajar tentang kebersihan, hukum
   kencing sebagai najis dan sebagainya.
* Cara psikologi seperti sistem ganjaran dan penghargaan mungkin dapat membantu. Setiap kali
   mereka berjaya tidak kencing, berikan pujian & sedikit ganjaran seperti gula2 supaya mereka
   bersemangat memperbaiki diri.
* Untuk mengelakkan tilam basah & berbau lapikkan di bawah cadar dengan plastic.
* Jika tabiat ini tidak terkawal sehingga umurnya meningkat 8-9 tahun, perlulah berjumpa dengan
   doctor untuk menjalani pemeriksaan fizikal.

Selamat Mencuba

****saya dah cuba semua tu , hasilnya..alhamdulillah anak saya yang sulong umur 3thn ++ dah tak pakai lampin pakai buang waktu tidur malam :)
(jimat lah sikit kan)

6 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great

Farah Waheda Wahid berkata...

great piece of sharing sis...

Sue-Rya Qistina berkata...

nice sharing!

Qashmere berkata...

Salam Kenal..

Thanks dengan perkongsian ni. Boleh saya gunakan untuk anak yang tengah potty training.

p/s: Saya dah follow blog ni, nanti follow me back yea.. Take Care!

Amanda Suria berkata...

wah..thanks for sharing..berguna info ni..

Deq's Qienz berkata...

aha sy pon dah lama xsinggah sini..maaf la lama suda xjenguk masya di sini..insha allah ada masa nt sy luangkan masa di sini..tima kaseh coz sudi jenguk sy walaupon sy xjuga muncul di sini, terharu sya :)

Baca Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...